tisdag 21 september 2010

Vänta, demokrati?

Jag tänkte på en sak efter att läst, hört och sett kritik mot de etablerade partierna och deras avståndstagande från Sverigedemokraterna. Besvikelsen och argumentationen mot partiledarnas ställningstaganden brukar ofta handla om demokrati, att det är odemokratiskt att inte vilja samarbetet med ett invalt Riksdagsparti. Detta är enligt mig ganska intressant. Bara får att ett parti hamnar över fyraprocentspärren betyder inte det automatiskt inflytande och möjlighet att förverkliga sin politik.

Att klaga på att Sverigedemokraterna utestängs är lika konstigt som att jag som vänsterpartist skulle gnälla över att allianspartierna inte bjuder in Lars Ohly till diskussioner, vi kom ju också in i Riksdagen. Har man helt glömt bort att, i runda slängar 94% av Sveriges röstande inte röstade på Sverigedemokraterna? I vårt proportionella system är det snarare direkt odemokratiskt att släppa in Sverigedemokraterna än att stänga dessa ute! Vågmästarrollen är ett problem i vårt valsystem, inte en naturlig del av systemet. Att aktivt utestänga ett litet parti från ett oproportionellt stort inflytande är det enda rätta ur demokratisk synpunkt och Fredrik Reinfeldt ska ha all respekt för att han redan i sitt tal på valnatten höll fast vid denna tanke även efter valrörelsen.

Och apropå valrörelsen så finns det ännu en demokratisk dimension i detta. Alla, ja alla etablerade partier slog fast långt innan valdagen att man inte skulle samarbeta med Sverigedemokraterna. Ju närmare valet kom desto oftare ställdes frågan om ett eventuellt samarbete och partiledarna fortsatte kategoriskt att avvisa alla möjligheter till samarbete. Utrymmet detta fick gör att man, åtminstone indirekt, kan se avståndstagandet från SD som en del av de politiska blockens valplattform.
Att Alliansen skulle ignorera dessa runt 49% av de röstande för ett samarbete med SD skulle vara ett stort svek och ett gigantiskt demokratiskt nederlag.

Så nej, det är inte odemokratiskt att ta avstånd från Sverigedemokraterna utan snarare att ta sitt demokratiska ansvar!

PS. Vill man visa sitt missnöje över dom etablerade partierna finns det bättre alternativ. Gratis alkohol och bredare trottoarer till folket nästa val istället för främlingsfientlighet, rösta på Kalle Anka partiet - http://sv.wikipedia.org/wiki/Kalle_Anka-partiet. DS

1 kommentar:

  1. Strålande inlägg Mattias ,det är en som du säger en demokratiskt rättighet, att ignorera ett parti!

    Precis som du säger så var det ju faktiskt så att innan block politikens inträde , så var det ju vänster partiet som fick sitta och sura i sitt lilla hörn.. och andra mindre partier på höger sidan för den delen. Nu gillar jag inte block politik för jag tycker det på minner lite om ett två partis system... men det är en annan diskussion...
    // Krille

    SvaraRadera